De effectenbeurs in Amsterdam moest dinsdag na een vlakke opening terrein prijsgeven. De andere Europese aandelenmarkten lieten ook kleine verliezen zien. Beleggers lijken even een pas op de plaats te maken na de sterke koerswinsten in de afgelopen tijd.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,2 procent lager op 369,37 punten. De MidKap zakte ook 0,2 procent, tot 550,15 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt leverden 0,4 procent in. De FTSE in Londen noteerde vlak.

Imtech was de sterkste stijger in de AEX met een winst van 3,2 procent. De technisch dienstverlener leed afgelopen jaar een verlies van 226 miljoen euro. Imtech meldde begin dit jaar problemen in Polen en Duitsland, waarop het de jaarcijferpublicatie uitstelde. Het bedrijf heeft voormalig bestuursvoorzitter René van der Bruggen, oud-financieel directeur Boudewijn Gerner en ex-bestuurders in Polen en Duitsland gevraagd om hun bonussen over de afgelopen jaren terug te storten.

CSM

In de MidKap ging CSM aan kop met een plus van 1 procent. CSM heeft volgens analist Richard Withagen van SNS Securities zijn eerste grote opdracht voor de fabriek van Purac in Thailand binnen. De analist reageerde op de aankondiging van CSM dat een niet nader genoemde klant in Azië voor een niet-gespecificeerd bedrag jaarlijks 10.000 ton Puralact-lactides (PLA) wil afnemen.

In Londen won Marks & Spencer (M&S) ruim 2 procent. Het Britse warenhuis heeft voor het tweede jaar op rij de winst zien afnemen. De winst viel wel hoger uit dan verwacht. M&S wordt geleid door de Nederlander Marc Bolland. Hij is sinds mei 2010 de topman, maar staat al enige tijd onder druk om de kledingtak van M&S op te waarderen. M&S keerde onlangs terug naar Nederland, en opende een winkel in de Kalverstraat.

Vodafone

Vodafone daalde 0,3 procent. Het Britse telecombedrijf heeft afgelopen jaar aanzienlijk last gehad van de economische problemen in Zuid-Europa. Afschrijvingen lieten de nettowinst verschrompelen tot 673 miljoen pond, tegen 7 miljard een jaar eerder. Het concern verwacht dat de moeilijke omstandigheden ook dit jaar aanhouden.

De euro was 1,2890 dollar waard, tegen 1,2865 dollar bij het slot van de Europese beurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 96,82 dollar per vat. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper, op 104,69 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl